mangga add

Wednesday, June 10, 2009

Air France 447

Sedih bile aku dengar pasal Air France 447 crash kat lautan Atlantik... Ape yg menghairankan aku ialah, apesal laa susah sgt nk cari bangkai kapal terbang tu...sampai berhari2 plak nk cari.. Aku ade gak surf kat internet utk cari info pasal ape Airbus A330 nie boleh terhempas kat laut...ade sumber yg ckp pitot tube die tersumbat ngan ice mase terbang..so bile computer dpt reading yg salah..tu yg autopilot jadi gile and jadikan aircraft tu terbang x betul..Ade pulak yg ckp INS (inertia navigation system) rosak..sbb Qantas Airways pernah jadi bende yg same tapi nasib baik laa x crash... Kesimpulannya, aku nk ckp kat sini sepatutnya pilot kene monitor instrument die and disengage laa auto pilot bile kapal tu dh terbang ngan x betul...if pitot tube tersumbat pun, takkan semua tersumbat..kan ade standby pitot tube..at least ade gak laa reading airspeed yg betul... p/s: Air France 447 mungkin terhempas sbb terbang terlampau laju, overstress pastu berkecai kat udara..ataupun kapal terus terjun tiruk masuk sejibik dalam laut...