mangga add

Saturday, July 31, 2010

KB trip for DA-42 type tech exam

Padang Bank, tempat nie laa kitorang main futsal and touch rugby
Dh lame rasenye x balik ke KB...seronok gile rasenye...bile masuk bandar KB aje mmg nostalgia gile laaa...yelah kat sini laa tempat jln2, shopping and port aku jogging...

Lain skit if dibandingkan ngan KT nie...KT nie mcm dok kat kampung..suasana rileks dan aman damai..tapi aku lebih suke suasana yg happening dan bising2...

Batch 21 reunited back @ Bikers Cafe @ 2am..hahhahahha
Bergambar kat bilik aku...rindunye!!!!

Terus terang aku ckp yg life kat KB lagi best sebab tempat tinggal kitorang dlm town..so semuanya dekat..Shopping complex, Mcd, pasar..semuanya walking distance...Tapi the biggest disadvantage kat KB nie utk flying wise cam haramlaaa...utk yg buat slack! If laa flying experience die cam kat KT nie..serius aku ckp mmg heaven gile laa

Bdw, exam type tech tu bg aku agak susah coz aku dpt set A...dh comfirm yg salah ade 6 bijik..harap2 laaa lulus...lagi satu bende yg happening kat Ridel apartment was ade majlis perasmian pondok polis..tapi yg rasmikan Dato Hishammudin! pergghhhh grand gile beb...mase lunch time kitorang duduk dekat ngan Dato' aje beb! gile VIP!!!

VIP2 tgh bersembang..ntah2 diorang risau kene bayar plak mkn kat sini...

Tapi aku perasan, cina mmg gunakan kesempatan utk adu masalah @ buat good contact ...mase nie laa mintak nk buat bisnes bagai...yg melayu plak sorang takde nk join and mintak ape2 ...aduh jgn selesa sgt kawan...org cina pandai bodek beb...tu yg kite kene proaktiv skit!!!

From left Dato' Rahim (ketua polis Kelantan), Dato Hishammudin, CI, and aku di Oriental kopitiam, Ridel

After lunch kitorang lepak kat ridel...dlm pkul 7pm back to KT...

P/s: can't wait to come back to KB :)

Wednesday, July 28, 2010

IF 6 with Bro Piz

IF nie singkatan kepada Instrument flying ..bende alah nie ade chart atau profil yg kite kene ikut utk membolehkan kite hold and landing kat sesebuah airfield yg ade facilities ...

So, kat KT nie ..utk APFT nye training purposes gune VOR Y approach (Very high frequency Omni Directional beacon)...kompleks gak cite kat sini takut2 korang tak paham...so if nk tau lebih lanjut pasal VOR nie boleh surf ..http://en.wikipedia.org/wiki/VHF_omnidirectional_range

Arini aku flying mutual ngan apiz..meaning that apiz fly , aku dok sebelah laa jadi safety pilot die ...ikut procedure aje...insyallah yg selebihnya ok aje...

Ape yg best pasal IF nie ko akan terbang basically atas airport...tu yg aku amik kesempatan utk bergambar sebanyak mungkin....insyallah ade mase nanti tgklah facebook aku..boleh tgk gambar2 mase buat IF nie...

Friday, July 23, 2010

Kehebatan Hot2

Lembaga hitam dibelakang Epong dirakam sewaktu mkn di Hot2..

Aku penah cite dlm posting aku sebelum nie pasal kedai mkn Hot2 yg kat umah aku tinggal masa kat KT nie kan...

Nie kirenye nk tambah sikit la coz aku pun sebenarnye xde idea nk tulis gak..hahahahahhaa...Mlm tu aku, Epong, and cik haziq pegi la mkn kat Hot2 tu...seperti biasa di mlm yg hening tu org punye laa ramai...kitorang cdg nk dok luar..ade fresh air skit...tapi penuh la beb...

Last2 ..kitorang dok depan cashier aje..tempat ni gak laa akak2 yg keje kat kedai nie uli tepung utk buat roti canai and karipap...Mase tgh lepak tu sempat la aku "interview" akak yg tgh uli tepung utk roti canai tu...gile babi cekap beb! Sambil berborak tangan die laju aje buat uli2 tepung tu..

Tenaga pakar dlm membuat roti canai!

Akak tu ckp dlm membuat roti canai nie yg paling pantang is air...tangan mesti letak minyak all the time..kalu x rosak roti tu...Another thing is lepas uli, esok dh kene tebar...if simpan2 lame2 doh roti tu kembang n bile nk mkn rase rapuh aje ...so x sedap laaa...

Semangat 1 Malaysia!

Kedai india punye..yg ramai dtg mkn.. Cina ngan Melayu!

Lagi satu yg aku kagum ngan kedai nie ...semangat 1 Malaysia yg ditunjukkan cukup hebat...semua kaum Melayu, India, and Cina mkn kat sini..aku rase Dato Seri Najib sure berbangga laa dengan senario cam nie! hehheheehhe

Wednesday, July 21, 2010

Mutual Navigation 12 with Zaly

Me and Zaly .. leisure navigation..hehhehehhe
Yesterday aku berpeluang utk mutual flying navigation dgn zaly (batch 22) utk navigation 12...Semalam kitorang fly gune 9M-NRR...Take off dlm pkul 8.30 am...weather semalam very good and wind calm..syukurlah :)

Route utk nav 12 nie was WMKN - Batu rakit- Penarek- Bandar Permaisuri- Kuala Berang - Bukit besi - Paka - Dungun - WMKN...Scenery waktu flying mmg cantik sbb nampak Tasik Kenyir and mase lalu atas Paka nampak oil refinery ngan api2 nye ..

Tasik Kenyir is visible at the starboard wing tip...

Kagum gile aku tgk infrastructure oil & gas nie dari atas...Tapi kenangan yg tak bley dilupakan was mase kat Bukit besi kitorang ade radio failure ..aku assume sbb ade high terrain ..tu yg sbbkan T'ganu tower tak bley nk contact...bile nk sampai Paka aje & tune to Kerteh tower..hah! Baru diorang dgr...Kerteh tower ni plak mmg sempoi n cool...takde skema2 nye...

Paka oil refinery observed @ 4000ft..nampak api woo!
Dungun bridge...mesti dekat2 sini umah syahidang!

Lastly mase dh nk sampai airport tu T'ganu Tower bagi clearance utk land rwy 22 ..so maknanya kitorang land dari laut :) very nice

Tuesday, July 20, 2010

Tayar Piper Pancit & my GH 15

Mangsa kejadian (Faez) kelihatan tenang n ceria...

Tayar pancit???? gosip ke betul nie...betul la beb!!! Cite ni jadi mase member aku..Faez tgh fly ngan Capt Zarni utk solo cx....nasib baik ngan instructor ...if jadi kat aku laa mase fly solo...cuak gak beb...

Mengikut kata Feaz (mangsa kejadian) tayar tu pancit mase last landing diorang ...Nose wheel yg pancit...after land terus aje Piper tu ..9M-NRP masuk hangar utk ganti tayar baru...Budak2 yg tgh lepak kat hangar pun ape lagi..jakun gile beb tgk tayar pancit...ala bukan selalu pun ko nk tgk tayar kapal terbang pancit...nie laa time nye...

Berposing sambil tolong willy kapal :)

Aku pun tak melepaskan kesempatan utk amik gambar ngan kapal ni coz ptg tu gak aku ade sortie solo gune kapal nie..Mase aku gune alhamdulillah..semua ok dan xde ape yg pelik2 berlaku..syukurlah...

Sortie ptg tu was GH 15...aku fly pkul 5pm mase tu...buat cct aje laaa ..malas aku nk ke training area...hehhehhehhehehh

Yeah....sempat buat 4 kali cct aje..huhuhuhuu

Sunday, July 18, 2010

GH 13 & 14

To Andrew..this is how we fly...hahahhahha
Wah...dh lame aku fly solo nie...so kali nie sortie nie 2 jam straight...aku layan aje coz byk boleh practice....Aku fly aritu pkul 4-6 ptg...angin agak kat but belasah aje laa kan...org dh bagi sortie...aku sebat aje..

Aku amik gambar nie mase climbing 1000ft for Batu Rakit

Utk sejam yg pertama tu aku buat circuit...sempat laa 5 kali touch n go...aku ade buat normal and flapless cct aje...glide ngan low level x sempat....Dh dekat pkul 5 pm plak aku mintak tower utk ke Batu Rakit training area...

On the way to Batu Rakit Training Area..1000ft

Kat Batu Rakit mase ptg tu agak hazy..maybe sbb org bakar sampah kot...Sempat la aku practice medium turn, steep turn and Stall...

Dh dekat pkul 6pm tu aku rejoin balik for land...overall mmg fun sbb boleh jln2 tgk scenery and practice all the exercise...

Alhamdulillah...selamat land :)

Dh land tu cik haziq plak yg jadi marshaller utk kapal aku during parking kat apron..mmg berbakat cik haziq dlm marshaling nie...heheehhehhe

Kehebatan Cik Haziq terserlah.. :)

Empat terbunuh pesawat terhempas dalam cuaca buruk

Berita dipetik dari Utusan online...

OTTAWA 18 Julai - Empat terbunuh manakala lagi cedera apabila pesawat berpelampung terhempas dalam cuaca buruk di utara Quebec tengah malam tadi, kata pihak berkuasa.

Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kanada dan polis wilayah memberitahu AFP, tentera Kanada telah dihantar untuk mengesan lokasi pesawat Havilland DHC-2 setelah pemiliknya, ia Air Saguenay mendapati ia tidak tiba pada masanya yang dijadualkan.

“Pesawat itu terhempas berhampiran gunung yang berkabus tebal,” kata Chantale LaFlamme, jurucakap Lembaga Keselamatan Pengangkutan.

“Pasukan paramedik payung terjun telah dihantar ke tempat kejadian yang terletak kira-kira 40 km ke barat Chute-des-Passes dan 500 km ke utara bandar raya Quebec,” tambah Sarjan Benoit Richard, pegawai polis wilayah Surete du Quebec.

“Dua orang yang terselamat dalam kejadian itu telah diterbangkan ke hospital, di mana seorang terbakar teruk manakala seorang lagi hanya cedera ringan,” katanya.

Punca kemalangan sedang disiasat oleh Lembagan Keselamatan Pengangkutan dan polis wilayah. - AFP

Saturday, July 10, 2010

Happy Burfday Nyazim!!!

Azim and our beloved mama!

Arini aku ngan family pegi ke sekolah azim ( adik aku no 4) kat seremban utk celebrate b'day die yg ke-17..pejam celik2x...dh besar adik aku nie...

Aku still ingat lagi time die baru lahir dulu..waktu tu aku darjah 6..so perkembangan die aku mmg dpt follow dari baby hingga skang...mase kecik dulu rambut die mcm son Gohan...anak Goku! Mmg cute sgt...but abg die still cute ok!!!

Me and azim...

The gamers generation...

Mase kat seremban tu, mama bawak byk gak makanan...nasi berayani ade..kambing masak kari, ayam goreng , n kek! Mmg best laa mkn time tu..kebetulan budak2 sekolah azim nie adik rugby match inter block..so sempat la aku tgk budak2 nie main...kelakar pun ade coz tak semua yg tau main...

Pas, abis mkn dlm pkul 4 pm kitorang gerak ke kl...bdw, tahun nie Azim SPM ..insyallah mesti bley score punye!!! amin!!!

Monday, July 5, 2010

Keropok lekor yg terbaik di Kuala Terengganu

Hah..ni sign board kedai keropok lekor

Mesti korang tertanya, sbb ape aku slalu dok post pasal mkn2...bende lain xde ke? Aku pun terfikir gak..tapi kat KT nie, selain fly..mkn la aktiviti yg best selain futsal...entertainment lain xde beb...if aku kat KL lain cite ...byk bende aku buat ..hehhehehheh

Ok la..nk dijadikan cite aku nk share ngan korang satu port yg keropok lekor die champion kat sini.. Utk information korang..kat KT ni bersepah2 org jual keropok lekor...tapi yg tersedapnye x banyak...boleh dikire ngan jari...

Texture keropoknye yg superb!

Port keropok lekor nie kat ngan umah aku gak...tapi kat Taman Bukit Tok Beng...cara die masak secara tradisional..msk ngan kayu api aje beb! pastu die uli ngan tangan....sos plak pekat dan superb!

Pakai kayu api aje beb utk masak..patut la sedap....

Apiz tgh beratur..mula2 nk beli rm2 aje..pastu tak jadi beli rm3..baru puas!

Kalu nk order stakat singgit baik x payah la bro! beratur utk beli skit la panjang...so beli la byk2..x rugi coz sedap n menjilat jari!

Saturday, July 3, 2010

BBQ with Instructor

Perrghhh...sedap gile :)
Best gak skali skala dpt masak2 ngan instructor.... kalu kat KB, jgn harap laa nk dapat environment camnie...

Kitorang start masak ptg dlm pkul 6.30pm...tapi mase tu aku xde coz tgh lepak kat gerai keropok lekor pantai teluk ketapang...farewell party utk Hasnor ( kawan apiz yg kat HMA)...detachment die kat sini dh settle..so balik ke Langkawi utk abihkan flying...

Mase sampai kat umah, aku nampak Capt Harun dh start masak...mmg sempoi n rajin siot Capt Harun nie...die ade buat ayam tandoori....die yg marinate sendiri! Perrrgghhhh...

Aku ngan Capt Harun tgh memasak...

With Capt Harun...

Menu mlm tu..Ayam panggang, ikan, hotdog , n kentang (Afiq KB yg buat)...Aku seperti biasa dh nampak ape yg siap..bedal la..apa lagi..heheeheheehe