mangga add

Saturday, May 29, 2010

Uptown Danau Kota

Mlm Sabtu aku ngan adik aku Ariff jalan2 kat area danau kota...dh lame aku tak pegi uptown nie...

Seperti biasa...jam gile!!! org toksah cakap la beb...ramai gile...aku x tau diorang nie nk beli ape..maybe jln2 aje laa kot...bawak family jln2 mkn angin..yelah...mlm minggu laa katakan...

Mase aku jln ngan Ariff aku kene pegang die kuat2...yelah...org ramai cam semut...kang nanti ilang susah laa aku...time pusing2 uptown byk gak bende baru n menarik perhatian aku ...cam dlm gambar kat bwh nie...key chain yg unik n cun!

Cute kan?

Yang tak tahan nye jersey world cup kat kl nie mahal gile!!! Aku ade survey gak...dekat RM 60!!! fuh...double harga kat rantau panjang...Untung laa aku lepak kat KB mase dekat2 world cup nie...Kalu ade diut kebih nanti nk je aku dtg rantau panjang n borong gile babi...puas ati beb!

Satu lagi...before nk balik aku sempat amik video org tgk karaoke lagu melayu...jiwang abih!!!

Thursday, May 27, 2010

Pesawat ringan mendarat cemas di Pantai Tok Jembal

Ya Allah..mintak2 laa aku dijauhkan dari segala malapetaka..sorang lagi member aku crash...huhuhuhuhuhuhu

KUALA TERENGGANU 26 Mei - Sebuah pesawat ringan jenis Diamond 40 yang dipandu seorang pelatih juruterbang bersama jurulatihnya mendarat cemas di Pantai Tok Jembal dekat sini hari ini setelah enjin pesawat itu mengalami masalah.

Bagaimanapun dalam kejadian kira-kira-kira 10.45 pagi itu, pelatih berkenaan, Shafiq Haizam Mohd Kamil, 19, dan jurulatihnya yang merupakan warga Myanmar Naing Myint Khine, 46, daripada Asia Pacific Flight Training di Kota Baharu, Kelantan tidak mengalami sebarang kecederaan.

Shafiq Haizam yang berasal dari Nilai, Negeri Sembilan berkata beliau berlepas kira-kira pukul 8.11 pagi untuk menjalani rutin latihan biasa penerbangan dari Kota Baharu ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), Kuala Terengganu.

"Sampai di LTSM, kami berpatah balik ke Kota Baharu dan ketika berada di ketinggian kira-kira 3,000 meter dari paras laut di kawasan Batu Rakit, enjin pesawat tiba-tiba mati.

"Saya cuba menghidupkan semula enjin pesawat berkenaan namun gagal menyebabkan penerbangan itu diambil alih oleh jurulatih sebelum kami mendarat cemas di kawasan Pantai Tok Jembal,” katanya ketika ditemui pemberita di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini. - Bernama

Monday, May 24, 2010

Staroba Futsal Interbatch 2010

Team Futsal Starian 98'

Staroba Interbatch Futsal 2010 dh abis…alhamdulillah team aku dpt no 3 kategori Masters @ Veteren…team batch aku yg lagi satu champ plate J kire ok laaa …itu baru without any proper n intensive training …if training ari2 mau champ! Hehhehehe

Bergambar with the banner...best!!!

Ok laa nie summary of our match...dlm grouping team aku menang selesa..and mase 2nd game dlm grouping..aku score hatrik !!! yeeahhhh..itu pun bobo byk feed kat aku..keje aku perabihkan aje laaa :)

Mase Semi final tu lawan staroba batch senior gile..tua2 but main kasar nk mampos!!! aku malas laaa nk berkasar balik oz senior aku jugak kot.... kalah tipis aje 1-2...

After game yg aku score hatrik...fuh.....
Mase 3-4th placing aku dpt score sebijik n kitorang menang 3-1 kalu x salah...janji balik dpt medal!!!
Ni la medal utk 3rd placing....syukurlah :)

Saturday, May 22, 2010

The Italian Job

Congrats to Inter Milan...treble babe this seaason..walaupun Mourinho buat keje separuh hati due to Italian nye media..die tetap deliver the best...bukan senang bro wa ckp lu...

Sebelum tgk final pagi tu aku dok layan "Forgetting Sarah Marshall" kat Astro...abd bile sampai game final..mata aku dh separuh terbukak....bukak mata skali tgk Inter dh gol sebijik...pastu sambung tido..bukak mata kali kedua Inter gol sebijik lagi...so total Inter menang 2-0...yeeeahhhh

Aku kene tido gak walaupun game pagi tadi best coz aku ade futsal on Sunday morning...kang tak nampak bola laaa plak!

Insyallah next season Mna Utd plak laaa champ...harap2 :)

Final Champs League 2010

Wei..mlm nie gonna to be the final match for champs league...harapkan Man Utd masuk ..harapan la beb....huhuhuhu

So, mlm nie Inter Milan vs Bayern Munich...dua2 kuat beb..tapi aku rase mcm Bayern je boleh menang coz striker diorang Olic' tu mcm gempak semacam...

Di tambah plak pagi Sabtu nie yg best ujan aje...best gile laaa dok KL...tak mcm KB panas pastu ditambah ngan instructor yg budjet poyo...hahhahha...biasalaa tu life :)

Bestnye ujan...syukur!!!
Yeah..ujan ....

Petang ni maybe aku nk ke Time Square coz adik aku Ariff nk beli Kamen Rider die n aku plak nk singgah Sungai Wang coz nk repair PSP aku tu....

Friday, May 21, 2010

Lepaking with my mom

Well, feeling great after finished my PPL test...now back in KL for my 1 week plus holiday...so aku nk amik this opportunity to rehat n jln2 puas kat KL ni ...and also visit friends :)

Sedapnye mama menjamu selera ...hahahhaha

Ptg tadi sepatutnya nk amik adik dr sekolah..abis pkul 6.45pm..but before that aku ngan mama pegi lepak kat Platinum Walk...ni kat area Danau Kota yg ade Uptown tu....

Kitorang minum2 kat Mama Recipes...ok la makanan die..not bad...janji can spend time with my mom pun dh bende yg paling best dlm dunia :) Aku order Yong Tow Fuu Chee Choo Fun meanwhile mama plak order Tauhu Bakar..nyum2x :)

Wednesday, May 19, 2010

Final flight with Eagle 150 B = PPL test completed!

9M-BEF tinggal dlm kenangan....
Gambar yg aku amik after settle flying :)
After flying..panas beb cuaca :)
Alhamdulillah..syukur aku yg tak terhingga kepada Allah S.w.t coz dengan pertolongan dan rahmat dari die laa aku dpt pass PPL test nie...

Byk dugaan yg aku tempuhi sepanjang nk test PPL nie...mula2 ngan lesen dan bermacam2 lagi laa ...tapi ape yg penting is the end result...which is pass PPL..yeeahhhh!!!

Flight aku pada hari tu sepatutnya pkul 9.00 am in 9M-BEF, but disebabkan Zeenu byk plak tanye aku ngan Epong ..so sortie aku start pkul 10.00 am...sortie kali nie not goes as well as aku plan...Zeenu byk plak bising yg x terhingga...aku pun layan je laaa...pada aku mamat nie just nk kacau Mind aku...so sortie kali nie bukan stakat PPL test but also mind game...

So, sortie kali nie a little bit special because 1st last sortie aku ngan Eagle n 2nd is aku kene concentrate and jgn ter phys-co ngan macha nie...hehhehheheh.... Mase mula2 flight tu bermula ngan circuit then utk GH ke Uban Training Area...aku buat mcm ape yg dh aku buat ngan instructor lain..focus2x aku cube remind diri aku n jgn termakan ngan physco macha nie...

Total flight aku utk PPL test ni is 2 hours 50 minutes...lame beb...mcm nk ke Terengganu...hahahahhaha....and bile land die congratulate aku pass..so aku happy aje laa...

Syukur settle PPL..now focus utk CPL stage and chow dari skola nie..yeeeahhhh!!!!

Wednesday, May 12, 2010

Kene balik KL da....

Posing kat depan board yg aku prepare utk briefing.....
Zeenu...Ae baru..hehheheheh
Oleh kerana silap DCA, aku kene tangguh PPL test dan balik ke KL...huhuhuhuh...byk betul laa cabaran sebelum nk amik test nie...

Sepatutnya aku orang 1st test PPL dlm batch aku...11 May 2010 dh settle PPL aku..tapi mase briefing ngan Zeenu, die ckp yg Medical ngan tarikh valid lesen aku tak sama...so kene buat correction...padahal xde ape2 pun..boleh aje amik test...

Tapi aku anggap bende tu as hikmah yg terbaik...maybe ade bende lain yg nk jadi but aku x nampak....

Terus the next day aku balik ngan awek aku ke KL...enjoy gak...sepanjang perjalanan tu cuaca mendung n redup aje...best siot....tapi mase berenti kat Bentong aku ternampak seorang macha nie tgh kutip kotak2 utk cari rezeki...terkedu aku kejap...tgk...betapa susahnya org kat luar sane nk cari sesuap nasi...Oleh itu, jgnlaaa kite membazir tak tentu pasal....

Betapa susah org kat luar sane mencari rezeki...

Insyallah esok aku ngan Epong akan ke DCA utk betulkan lesen kitorang...and aku plan utk balik KB ahad nie n ready for my test....

Monday, May 10, 2010

Berita dari Utusan Online....

BRUSSELS 9 Mei - Gunung berapi Iceland sekali lagi mengingatkan dunia mengenai kuasanya boleh mengganggu penerbangan antarabangsa dengan penyebaran debunya kali ini menyebabkan penangguhan atau pembatalan beratus-ratus penerbangan antara Eropah dan Amerika Utara.

Kemungkinan penerbangan hari ini masih kabur, dengan tiada tanda menunjukkan penerbangan melintasi Atlantik akan pulih dan debu terus menyelubungi ke timur Sepanyol dan selatan Perancis pada ketinggian rendah.

Penerbangan di seluruh Greenland atau selatan Sepanyol terpaksa dilencongkan bagi mengelak debu sepanjang 2,000 kilometer yang terbentang dari gunung berapi Eyjafjallajokul di Iceland ke utara Sepanyol.

Kira-kira 600 pesawat melakukan penerbangan menyeberangi lautan itu setiap hari, tetapi kini sekurang-kurangnya 40 peratus penerbangan itu terpaksa dilencongkan ke selatan dan selebihnya mengelak Iceland dari sebelah utara, menurut pengawal udara Eropah.

Gangguan lalu lintas udara ini tidak termasuk lagi dengan penutupan lima hari ruang udara Eropah bulan lalu yang memaksa pembatalan lebih 100,000 penerbangan, penumpang-penumpang terkandas di seluruh dunia dan menyebabkan industri penerbangan kerugian lebih 1 bilion euro (RM4.15 bilion).

Di Itali, pihak berkuasa penerbangan awam (ENAC) melaporkan, tidak ada penerbangan dibenarkan terbang di ruang udara utara Itali hari ini dari pukul 8 pagi ke 2 petang ekoran diancam debu gunung berapi.

Di Sepanyol, 19 lapangan terbang di utara negara itu, termasuk lapangan antarabangsa Barcelona ditutup, semalam.

Pihak berkuasa lapangan terbang negara itu menyatakan, lebih 670 penerbangan telah dibatalkan menjelang pukul 2 petang.

Sementara itu, 125 penerbangan masuk dan keluar dari Portugal turut dibatalkan menjelang pukul 11 pagi.

Pada hari biasa, pusat kawalan udara Eropah mengendalikan antara 26,000 ke 30,000 penerbangan.

Selagi gunung berapi Eyjafjallajokul tidak berhenti mengeluarkan debu, masa depan krisis ini bergantung kepada tiupan angin.

Bagaimanapun, letupan gunung berapi itu tidak menunjukkan tanda-tanda untuk berhenti sejak ia mula mengeluarkan debu 13 April lalu. - AP

Saturday, May 8, 2010

Rose and Kemaman Kopitiam

Smalam mase kuar ngan awek aku ..aku ade bagi die small present sbb die dh abis Masters die...ala bukan bagi hadiah mahal2 pun just bunga and minum2 kat Kemaman Kopitiam...

Hadiah utk gf aku..ikin :)

Nk beli Ros satu pasu xdpt laa beb..mahal gile :)

Kedai bunga nie ade kat Muzium Kerapu, KB..service cepat n bagus ....

Ala yg penting, bukan harga barang tu kan..but yg penting ikhlas dari hati :) ceewaahhhh....yelah..ko beli hadiah mahal2 kat awek ko, tapi sebenarnya ko makin sengkek buat ape...baik bagi yg biasa tapi bermakna ...betul x?

Kelazatan kopi yg terbaik di KB!!!

Esok hari ibu..jom kite wish mama kite " Happy Mother's Day"!!!

Friday, May 7, 2010

Nav 8 (Solo Terengganu)

Alhamdulillah...akhirnya aku selamat pergi dan sampai balik ke KB...x sangka aku dpt sampai ke Terengganu sorang2! Dan dengan Eagle plak tu!! Satu kejayaan peribadi utk aku...tambahan plak aku yg 1st pegi dlm batch aku nie...at least byk gambar yg aku dh amik utk rujukan kawan2...

Flight aku tadi sepatutnya pkul 8.30 am..but kene delay coz visibility less than 3 km..hazy beb...dlm pukul 9 am sortie ngan instructor pegi dulu...aku lepak lagi coz takde ape yg nk dikeja pun...Arini 3 org budak pegi solo Terengganu..aku, Azam, and Ju (batch 19)...basically kitorang berlepas pkul 10.00 am...

Equipment2 utk Nav....

Sebelum tu aku dh prepare brg2 yg perlu dibawak mcm Life Jacket, Head set, Map dan tambahan aku bwk air n keropok yg awek aku bagi..hahhahahah 2 jam 30 minit tu flight..ko naik MAS @ AirAsia mesti nk order mkn gak kan if flight tu lame..hahhahahhahahaa

Ni la a/c yg aku bawak utk ke Terengganu

Posing skit before fly :)

Pas siap buat preflight cx aku dh ready utk naik kapal, arini Eagle yg akan aku bawak is 9M-BEF...mase tu Fuzz pun ade coz die pun tgh buat pre flight cx gak...Kitorang amik gambar skit utk kenangan n pastu aku terus ready dlm cockpit....

After take off semua aku buat cam biasa...cx time and location...oh lupe plak nk bgtau pasal route dari KB ke Terengganu nie...basically utk Eagle flyers, route die lain skit dari silibus coz endurance Eagle nie rendah...Ni route yg aku gune utk ke Terengganu...

WMKC (KB) -Peringat- Tanah Merah- Tok Bali-Bandar Permaisuri-Batu Rakit-WMKN(T'ganu)- Batu Rakit - Penarek-Kuala Besut-Pasir Mas-WMKC

Maintaining 3000 ft from Peringat to Tanah Merah

Tapi after touch n go dari WMKN, aku ade kene divert ..Gong Kedak yg suruh..mase tu after passing Batu Rakit, Gong Kedak mintak aku divert ke Pulau Ru and remain on sea...maybe sbb ade traffic kat inland or airfield di active kot...

Hehehhehe..posing skit :)

Bdw, ade beberapa pengalaman manis and pahit aku alami mase fly ke Terangganu nie antaranya byk gambar2 cantik aku sempat amik, Gong Kedak Airfield pun aku dpt ambik beb! radio failure mase dari Tok Bali ke Bandar Permaisuri and mase nk touch n go kat Terengganu pun ade bende menarik...

Kuala Besut and Kg Raja...

Ok laaa aku nk elaborate ape jadi mase dr Tok Bali ke Bandar Permaisuri...

APAC 2151 (aku) : "APAC 2151, Tok bali 30', 2000ft, Bandar Permaisuri 47' "

Gong Kedak Tower: "Copy that, and contact Terengganu Tower on 123.6"

APAC 2151: "Contact Terengganu Tower on 123.6, APAC 2151 "

APAC 2151: "Terengganu Tower, APAC 2151, Assalamualaikum, How do u read me?"

Senyap aje...aku try skali lagi..T'ganu tower tak jawab...dalam ati aku ckp maybe diorang sibuk kot......pastu Azam buat call, jawab plak Tower kat Azam...ah sudah!!! Radio failure ke nie? Aku try cx balik freq t'ganu...betul aje aku tune...if x mcm mane aku bley dengar Azam bercakap...

Pastu Azam, tolong bagitau kat T'ganu Tower yg aku (APAC 2151) try to contact...pastu aku skali lagi establish contact...no response !!! aduh...nk squawk 7600 ke? Pastu APAC 14 (Capt Babu) tolong relay massage dari ke T'ganu Tower ke aku...Gile 1 Malaysia..saling tolong menolong...Macha jugak yg tolong aku....terhutang budi aku kat Azam ngan Babu...

Pastu Babu ckp T'ganu Tower suruh aku climb 3000 ft ...Mase tu aku dh notice yg aku tgh fly 2000ft ...meanwhile bukit2 yg ade depan and tepi aku semua tinggi lagi...bile ade obstacle radio utk Eagle mmg akan jadi problem....Bile dh climb 3000ft and passing Bandar Permaisuri baru tower dpt contact ngan aku ...alhamdulillah...syukur sgt...

Nie cite mase dh masuk left hand downwind kat Terengganu Airfield...mula2 tower suruh aku masuk early downwind 2000ft...after that die suruh aku ke late downwind maintain 2000 ft! Ape gile tower nie...dh sampai base baru suruh aku descend circuit height and report final..Ape lagi...landing aku dh jadi cam glide laaa...ape2 pun alhamdulillah selamat touch n go...itu yg penting...hahahhahaha!!!

En route WMKN to WMKC: Pulau Perhentian..

En route WMKN to WMKC: Air laut yg membiru

Itulah serba sedikit pengalaman aku ke Terengganu...Sampai kat KB airport pkul 12.20 pm...pastu aku balik Ridel ngan Azam...

Thursday, May 6, 2010

Solo Terengganu: Bile wei....?

Gambar hiasan...aku amik mase nk Maghrib..xde kene mengena ngan cite blog.....

Masuk arini..dh dekat seminggu lebih aku x fly....reasonnye route Nav ke Terengganu tutup utk Air Defense Exercise (ADEXX) sampai 6 aribulan nie...

Tapi ape nk buat..sabar aje laaa..at least kat umah aku bley baca2 buku skit n layan movie byk2!!hahhahahhahhah...syok gak beb....

Pasni lagi 2 sortie pastu tinggal kenangan laa Eagle nie coz utk CPL stage kene pakai kapal lain...walaupun Eagle nie kecik...pilot2 nye berjiwa besar :) ceewaaahhhh...hehheheh serious beb...although byk problem kat Eagle nie...aircraft nie laa gak byk berjasa kat aku coz dengan die laa aku kenal dunia aviation nie...

Nanti dh keje esok...Aku akan cite kat semua org yg aku penah bwk Eagle nie dh aku rase laa kebanyakan org akan kagum coz Eagle nie liar skit...sesuai ngan name die....

Insyallah aku akan ke Terengganu (Solo) Jumaat nie...so aku akan buat yg terbaik dan akan amik byk2 gambar bile fly kat sane :) tunggu tau!!!!

Wednesday, May 5, 2010

AdaMaya

Gambar promotion cite AdaMaya

Fuh...skang aku tgh gile layan cite nie...mula2 aku ade perasan cite nie kat TV3 tapi aku rase cam bosan aje cite nie...but bile Lisa Surihani belakon, maybe best kot...and review byk ckp yg cite nie rating agak tinggi...

Aku xske tgk ikut Tv3 tu...byk iklan beb...so mula2 aku try cari kat youtube..tapi xde plak org upload..siout betul...cume Adnan Sempit The Series aje ade..itupun aku dh layan sampai Episod 4 (latest tau)....

So, aku try surf kat Jiwang.cc, fuh...ade byk beb...so aku dh download sampai episod 15..baru tgk no 11..nanti nk layan lagi mlm nie...hehehhehe...Kt website nie korang kene register dulu pastu pas download kene seed...if x korang kene band....itu yg leceh..other than that..terbaik beb!!!

Jom melayan perasaan!!!

Sunday, May 2, 2010

Sunderland 0 - 1 Manchester United

Nani with the winning goal strike!! Yeah..idup macha!!!

Menang gak Man Utd akhirnya..tapi seksa beb :( kurang fire power laaa...Tgk Chelsea belasah Liverpool kat Anfield cam kacang aje .....title race still on this week will be the final game to determine who is the Premier League Champs...

Aku rase dh sampai masenye Ferguson tarik minat striker2 world class utk main dlm Man Utd..nk harap Berbatov..harapan laa beb!! Jual lagi baik bro!!!!

Nk jadi pilot?

Boleh ke korang nk jadi pilot??? Basically semua org boleh jadi pilot...tapi utk jadi pilot yg hebat perlukan latihan yg banyak tau...hehhehhehe

Mesti korang tertanya ape bende laa yg aku merepek arini...well, aku ade jumpe game online yg membolehkan korang jadi pilot American Airlines yg terhempas kat Hudson River....senang aje game nie...ko gune aje left/right arrow keys utk control kapal tu...fly straight and level all the way...gudlak!!!!

Hero_on_the_Hudson