mangga add

Friday, October 30, 2009

Juruterbang muda maut

HULU SELANGOR 29 Okt. – Seorang juruterbang muda berusia 22 tahun mati apabila pesawat yang dipandunya terhempas di kawasan belukar kira - kira 3 kilometer (km) dari Kelab Golf Lembah Beringin di Lembah Beringin di sini. Dalam kejadian kira-kira pukul 6.30 petang ini, mangsa, Mohd. Ihsan Sayyid Abu Tahir melakukan penerbangan solo pesawat Eagles Twin Seater sebagai pelatih Sekolah Penerbangan Diraja Selangor. Beliau dipercayai tercampak sejauh kira-kira 30 meter dari bangkai pesawatnya. Ketika kejadian mangsa melakukan penerbangan dari Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah, Ipoh ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang. Mangsa dipercayai melakukan pendaratan cemas tetapi disebabkan masalah teknikal mengakibatkan dia tercampak keluar dari kokpit. Ketua Polis Daerah Kuala Kubu Bharu, Supritendan Norel Azmi Affandi Yahya berkata, pihaknya mendapat panggilan daripada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) mengatakan sebuah pesawat hilang dari radar kira-kira pukul 6.20 petang. Menurutnya, sejurus menerima laporan itu, polis telah menghantar sepasukan Unit Udara Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk mengesan pesawat berkenaan. ‘‘Hasil bantuan sistem penentu kedudukan global (GPS), kita berjaya menemui bangkai pesawat itu berhampiran sebuah bukit kira-kira 3 km dari Kelab Golf Lembah Beringin. ‘‘Dengan bantuan kumpulan pacuan empat roda yang terdiri daripada tujuh buah kenderaan tersebut dan bomba, kita berjaya sampai di lokasi kejadian pada,“ katanya kepada pemberita di tempat kejadian di sini malam ini. Beliau menambah, hasil pemeriksaan ke atas pesawat itu pihaknya tidak menemui juruterbang terbabit sebaliknya mangsa ditemui kira-kira 30 meter dari lokasi kejadian. Norel Azmi memberitahu, mayat mangsa kemudiannya telah di hantar ke Hospital Kuala Kubu Bharu di sini untuk bedah siasat. Katanya lagi, polis akan terus mengawal lokasi kejadian sehingga DCA selesai melakukan siasatan berikutan kejadian berkenaan.

Hello you all!

Hello semua, Dh lame rasenye aku x update blog aku nie..byk alasan yg boleh aku berikan..heheheh.. 1)pertamanya... internet kat ridel cam haram..but dh pasang streamyx..power nye.. 2)Aku malas nk update blog..hahhaha.. but memandangkan internet dh power..insyallah aku nk rajin2 skit llaaa update blog aku nie.. Wei..korang ade dengra cite pasal Eagle 150 9M CLK terhempas semalam x? Anything please update!

Wednesday, June 10, 2009

Air France 447

Sedih bile aku dengar pasal Air France 447 crash kat lautan Atlantik... Ape yg menghairankan aku ialah, apesal laa susah sgt nk cari bangkai kapal terbang tu...sampai berhari2 plak nk cari.. Aku ade gak surf kat internet utk cari info pasal ape Airbus A330 nie boleh terhempas kat laut...ade sumber yg ckp pitot tube die tersumbat ngan ice mase terbang..so bile computer dpt reading yg salah..tu yg autopilot jadi gile and jadikan aircraft tu terbang x betul..Ade pulak yg ckp INS (inertia navigation system) rosak..sbb Qantas Airways pernah jadi bende yg same tapi nasib baik laa x crash... Kesimpulannya, aku nk ckp kat sini sepatutnya pilot kene monitor instrument die and disengage laa auto pilot bile kapal tu dh terbang ngan x betul...if pitot tube tersumbat pun, takkan semua tersumbat..kan ade standby pitot tube..at least ade gak laa reading airspeed yg betul... p/s: Air France 447 mungkin terhempas sbb terbang terlampau laju, overstress pastu berkecai kat udara..ataupun kapal terus terjun tiruk masuk sejibik dalam laut...

Friday, May 1, 2009

Nike FUtsal Shoe

Aku ade bende nk announce skit..jumaat lepas bersamaan 24/4/2009 aku n awek aku pegi ke AL-Ikhsan untuk membeli sepasang sepatu NIKE utk kegunaan futsal..budget nk pindah ke Crew Residence laa aritu tapi tak jadi pulak... Bagi aku kasut nie dh over budget sbb aku ingat nk beli aje yg sekitar RM 135..tapi awek aku x berkenan..so aku terbeli laa yg mahal skit.awek aku byar separuh n ak plak lagi separuh..kire ok laa tu! Cun wooo..color kuning NIKE 5! NIe ak nk tunjuk kat korang gambar kasut aku tu...heheeehh jgn jeles ye! kasut NIke yg dibeli oleh aku..cantik x?

Tak jadi pindah

Kan aku ade bagitau korang yg kitorang akan berpindah ke Crew Residence ari jumaat nie.. tapi ade latest news! Kitorang tak jadi pindah! So ade bermacam2 reaction laa..ade member2 yg rase best dan ade plak rase x best...ape2 pun terpulang laa kat pihak skola..janji aku ade tempat nk tido n study jadilaahhhh.. P/s: "Latest news, atuk Faiq n nenek Adli telah meninggal dunia...jadi aku menyeru kepada semua muslimin dan muslimat utk sedekahkan Al-Fatihah..semoga mereka dicucuri rahmat dan diletakkan dikalangan org2 yg beriman...amin" - Al-Fadhil Sahibussamahah Ustaz Acab-

Tuesday, April 21, 2009

Sweet moments at Ridel Apartment

At last kitorang kene pindah balik ke Crew Residence...alasan yg diberikan pun tak kukuh..nie semua gara-gara seorang yg diberi nama AMALA..korang mesti tertanya-tanya siapakah AMALA? heheheh nanti aku cite tapi korang kene sentiasa baca blog aku nie.. Banyak2 kenangan manis aku ngan kawan2 kat sinie...swimming poo,,sauna,layan DOTA, movie..heroes, and paling best main touch rugby kat padang Beng..mcm dataran merdeka laa..nk ulang-alik ke kelas pun ade bas sendiri..tu yg special..tapi apa kan daya, yg datang pasti akan pergi..mcm tu la Ridel Apartment.hahhaha So, dikesempatan nie aku nk abadikan kenangan2 manis dengan gambar2 yg aku amik..penuh keseniaan wa ckp lu!
"View Sungai Kelantan dari apartment aku"
"Cantik sungguh sungai Kelantan....air mcm teh tarik.."
"Aku n Zaf merenung masa depan yg belum pasti"
"Aku tgh buat RT..."
"Ridel Apartment di malam hari"
"Padang Beng at night..tempat kitorang main touch rugby"
"Lagi gambar Padang Beng at nite..litar F1 versi Kelantam"
"View Padang Beng di siang hari"
"Ni la bilik aku..yg tgh tido tu roomate aku, Faez.."

1st day UK paper class

Fuh..dh lame gile aku nk update blog nie disebabkan kemalasan dh mencapai tahap gaban..tiap2 hari ngan haziq n apiz dok belasah DOTA..tu gak faktor aku x update blog nie.. Bdw, semalam 20/4/2009 bermula kelas CAA6 UK paper! 1st impression aku semua subjects CAA6 best2..sbbnye byk bende yg praktikal ko akan gune mase ko terbang nanti..Antara subjek2 yg aku tgh blaja skang:-
  1. Flight Plan-Instructor: Capt Chopra.. Seorang bekas Brid. Jen dari Indian Airforce..ade ATPL, die kate amik ATPL saje2 nk test power...senang plak tu..hampeh betul..aku dgr budak2 kat APFT nie nk pass pun tergincit..walaupun experince die banyak tapi xde laa belagak cam sorang amala tu..ade experince skit tapi belagak macam sial..hahaha korang teka laa sape tu!
  2. Navigation- Instructor: Capt Thalji...di Ex- Navigator dari Malaysian Airforce..byk pengalaman and lecture die pun best!
  3. Instrument - Instructor: Capt Mohammad Nor....instructor baru dari Ex-Airforce..die nie mmg sempoi n knowledge mmg superb laaa...aku berpendapat org yg ade vast experience mmg merendah diri ..x mcm org yg aku maksudkan sebelum nie..hahhahahah Amala!
  4. Mateorology - Instructor: Capt Shahrin..Ex-MAS pilot...instructor yg cool tapi awas jgn buat hal ngan die..mampos ko nanti! hehehehehe
  5. Radio Navigation Aids - Instructor: Capt Jaafar...subjek nie adalah subjek favourite aku coz byk berkaitan dgn telecomunication..utk pengetahuan korang aku ade 1st degree dlm telecommunication Engineering ..so byk laa bende yg dh aku blaja..syukurlah... bdw, Capt Jaafar pun otai gak..byk knowledge!
Aku berazam nk blaja sungguh2 sbb nk masuk skola nie pun byk halangan..ceewwaahhh mcm nk bercinta plak :)

Sunday, April 5, 2009

Skola dh start!

Alhamdulilah...pas cuti seminggu aku n kawan2 dh selamat balik ke Ridel Apartment...pagi nie katenye ade mass briefing pasal EOC 3 kat ground school..tapi aku x sure betul2 ade ke x briefing nie coz dh byk kali batal..wat abiskan beras aje dtg...hahahah baik layan DOTA... Pagi ni b'fast nasi lemak..mmg champion! semua sedap..ko ckp laaa ape..nasi,telur, and etc..semua mantap..
ok la..aku nk mandi pastu ke skola..cow!

Tuesday, March 31, 2009

F1 show at KLCC

Pagi tadi aku merayau-rayau kat KLCC...saje nk cuci mata n rasenye dh lame aku x round2 kat sane.. kat concourse ade kete F1 BMW Sauber Petronas..main attraction bagi aku bukannya kete F1 tu but awek2 yg lepak kat situ..lame gak la aku cuci mata sampai nk cari parking moto aku dh tak jumpe ..sial betul..ade 2 org awek..sorang tu aku minat usha coz muke die cam fouziah Gous..cun beb! Sampai aku ilang ingatan..hehehehe

Soundtrack dalam Movie Talent Time

Aku lupe nk bgtau...dlm movie Talent Time tu ade byk lagu2 sedap..tapi yang trademark dlm filem tu ade satu lagu hindustan amalawokeh..tajuk lagu tu Ore Piya Aja Nachle... layan siout..

Talent time movie by Yasmin Ahmad

Ari Sabtu lepas aku layan movie Talent Time ngan awek aku kat Cineleisure Damansara..aku book movie pkul 4.15pm and abis pkul 6 pm..so cite nie lebih kurang sejam lebih laa.. Overall aku bagi movie nie 3.5/5 bintang..muzik best but ending hampeh skit.. nie aku paste kan skit trailer so korang bley layan n decide n tgk ke tak.. p/s: Fast n Furious 4 nk kuar 2 aribulan April nie...aku rase movie nie best utk layan!

Tuesday, March 24, 2009

Air Crash kat Narita Airport

aku terkejut semalam dowh dgr berita pasal kapal terbang kargo US FADEX crash kat narita airport..reason crash sbb crosswind yg kuat ..dlm 75km/j...pastu pilot semua mati kat tmpt kejadian... Ape yg aku rase kite bley blaja dari sini is disiplin n ikut arahan btul2..if kapal ko dh mmg tak bley land dlm keadaan weather yg tak mengizinkan ...baik tak payah..coz cari nahaz aje
"
We are lucky to survive and learn from the others
"
...Capt Jamal

Saturday, March 21, 2009

Berjalan-jalan ke Crew Residence

Tengahari nie aku plan nk ke jumpe member aku yg stay kat Crew Residence..Aku nk pulangkan bahan study atau lebih dikenali sebagai "Maggup"..bende nie mmh penting utk pass exam kat flying school coz mase utk study terhad...jadinye pastyear papers nie mmg berguna sangat..
Oh ye..lupe lak aku nk intro ape tu Crew Residence...utk semua cadet pilot yg study kat APFT, nie la asrama rasmi...terketak kat Panji if x salah...selain tu APFT ade 2 lagi asrama tak rasmi ..1st kat MAIK (Majlis Agama Islam Kelantan) and satu lagi tmpt yg aku duduk nie kat Ridel Apartment..tmpt yg paling happening kat KB...awek2 yg lepak kat sini aku boleh kategorikan setaraf ngan awek2 kat hartamas dari segi dressing..tapi bile bukak mulut..hancur! hahahaahhahhaha OK lah...aku dh nk gerak nie ..wei, mlm nie man utd ade lawan tak?

Friday, March 20, 2009

Rayban Aviator

Pergh...penat gile berjalan kar KB Mall tadi...actually nie baru balik dr sane nk check whether sun glass Rayban aku nie ade power ke tidak... Sun glass nie awek aku yg bagi sebagai hadiah aku dptt masuk ke APFT..nk harapkan aku beli sendiri mmg tak dpt la jack...mahal la bagi aku...tapi dh orang bagi aku sebatkan aje... Nape aku nk tukar? Time aku pakai..aku rase sun shades nie cam ade power..skit aje laa tapi aku concern gile coz hampir rm4000 aku perabih buat LASIK (Laser Eye Treatment) mata aku yg dulu rabun..so aku xnk laa rabun utk kali kedua..huhuhuhhu... Nk dipendekkan citenye..after check tu..kedai ckp COMFIRM xde power..so ok la..aku dh bley start pakai.. Arini basically lepak2 aje coz Jumaat and Sabtu cuti kat Kelantan nie...pasni aku ingat nk main DOTA seround dua pastu baca buku skit laa...ehehhehehhe

Thursday, March 19, 2009

Lepak kat apartment

Hari nie aku x fly coz sortie aku yg kedua mungkin minggu depan... so pagi nie aku lepak kat apartment aje la...pas breakfast bubur yg cafe apft masak.. aku terus main DOTA..huhuhuhu ade sesape yg nk try lawan aku?kalu berani jom la..hehhehehe

1st time terbang

Setelah penat lelah aku study utk exam PPL and DCAT, akhirnya aku dpt terbang gak! Tepat pkul 10.10 am, 17 Mac 2009 pengalaman paling manis dalam hidup aku..alhamdulillah...syukurlah.. Best gile aku ckp... before that aircraft yg aku fly tu name die Eagle 150B..Gambar aircraft tu aku letak kat bawah nie..
... If korang tgk betul2, kapal terbang nie agak pelik skit coz die ade sayap kecik kat depan cockpit...sayap tu name die "canard wing".. Basically canard wing nie nk bagi kapal ko mudah utk terbang. Memandangkan flying school aku nie terletak di kelate, tempat yg aku terbang pagi tu kat area Bachok.. tempat nie kawasan pantai.so pemandangan wa ckp lu mmg kelas la! Terpaku aku kejap mase kat atas tu melihat keindahan ciptaan tuhan.. Lepas sejam aku fly, instructor aku bagi aku control Eagle tu dan aku fly la kapal nie sampai kat kb....