mangga add

Monday, August 30, 2010

Meriahnye Ramadhan di Taman Setapak

Kemeriahan di Uptown Danau Kota!!!

Aku mmg rase seronok gile bile dpt balik umah..selain berpuasa ngan family ..dpt laa lepak ngan awek aku di KL nie...

Mmg banyak tempat laa nk jalan2 bile kat KL nie, but aku nk cite pengalaman aku mase kat Uptown Danau kota yg mmg dekat ngan umah aku nie...

Pengunjung2 yg penat pas shopping ade yg berurut kat sini..Rm 20/sejam

Macam2 ade!!!

Mmg uptown nie ade hari2 but yg special nye bile bulan Ramadhan nie org yg dtg punya laa ramai gile...walaupun pkul 1 pagi org still berduyun2 dtg window shopping dan shopping betul2...

Aku xde laa beli ape sgt, cume tadi carikan kasut croc yg Epong mintak tolong beli...on the way balik tu, aku dengar laa ade sorang pakcik nie nk karaoke... aku ingat kan biasa aje coz mmg slalu pun org nnk nanyi ...tapi memandangkan xde bende nk buat aku pun lepak laa tgk..

Mmg sempoi pakcik nie!!! hahhahha

Showmanship yg mantop!!

Perghhh, aku ingatkan aku saje yg lepak tgk..rupenye dekat satu uptown tgk pakcik nie..suara ok laa tapi showmanship power beb! Boleh masuk AF nie...Die nyanyi 2 lagu...hindustan and lagu Alleycats.."Andainya Engkau Pergi Dulu" ..

And aku mmg tak lepaskan utk amik video pakcik nie! So, korang tgk laa ye!! Enjoy!!

Sunday, August 29, 2010

Hail Rooney!!!

Rooney..at last..goal jugak engkau ye!!!

Game Man Utd kali nie mmg best..walaupun mase nie aku tgh Men"Dota" ngan Cik Haziq n adik aku ...sempat jugak aku jenguk game nie...dari segi control..possession mmg terbaik!!!

Cam nie laa baru best ko nk tgk..although dh leading tetap put on pressure to score..xde laa leweh mcm last week nye game mase lawan Fulham...

Rooney laa aku rase org yg paling lega coz lame gile die tak score !!! Mase amik penalty tu cool aje..nasib baik goal...boost laa moral tu...

Man of the match punye gol..power beb!!!!

Man of the match plak Berbatov...die nie aku dh kutuk punye laa lame..skang baru nk power!!! Siap gol die melipat beb! mmg gol of the season laa aku bley bagi..tabik spring! !!!!!

Thursday, August 26, 2010

Nav 12: Mutual with Faez

Nav 12 : Mutual with Faez
Wah, nie 1st time aku terbang mutual ngan roomate aku di Ridel..hehhehe ..Nav 12 cam biase..nav utk tukar kapal...

Aku n faez gune route coastal aje utk ke KB...kitorang naik 9M- NRM..terbang around 3000ft...semua ok tapi ade problem skit ngan radio comm kitorang mase on the way to KB..mase tu kat area2 after Penarek...

Cube tgk2 betul2..ade Sykorsky terbang bawah kitorang..color itam

Somewhere around Penarek...mcm swimming pool

Ade org kitorang buat lawak bodoh..kepala butoh ko laa!!! Mase tu dh laa frequency mcm dh lock although dh switch frequency ke Gong Kedak...Nasib baik laa ade Com 1 (GPS) punye...when aku tune yg tu baru dpt communicate ngan Gong Kedak Tower..alhamdulilah ..

Tapi still aku x puas ati laaa!!! Nape laa mentality pilot2 Malaysia nie..if ko rase ade bende pelik jadi slalu pikir bende tu silap bodoh..aku rase yg bodoh tu engkau... bukan nak tanye whats happening ke? Patut laa Pilot Malaysia airline luar x nk berape nk amik..masih daif dan dungu..buat2 n perasan pro aje!! cibai laa wei...

Ish bulan2 Ramadhan nie byk pla foul language yg terkeluar...hehheheh sori laa ek...mmg org2 camnie ko kene berkeras n jgn bagi die pijak muka ko..u have the right to speak on behalf of u! yeahhh!!!!

Monday, August 23, 2010

Nav 12: With Capt Wan and Haziq

Smalam aku ngan Haziq fly for our Nav 12 dgn "mahaguru" iaitu Capt Wan Amir...Route die same cam aritu yg aku fly ngan Zaly..which were WMKN - Batu Rakit - Penarek - Bandar Permaisuri - Kuala Berang - Bkt Besi - Paka - Dungun - Penerak - Chenering - WMKN ..

Kitorang naik 9M- NRT..berlepas pukul 8.30 am Rwy 22...since ari Ahad..kitorang x bley land awal...so route yg aku ckp tadi kitorang buat 2 kali...meaning dat utk set 1 aku fly dulu...dh abis pusing sampai nk balik airport KT tukar ngan Haziq plak...

Yeah..aku dh settle duty aku..skang turn cik Haziq plak fly...
Time nie on the way to Penarek..ujan beb!!!

Bdw, nie laa 1st time aku fly Nav mase bulan puasa..mula2 cuak gak coz aku nie ade tendency mabuk ..selalunya aku akan makan ubat before fly tapi alhamdulilah so far ok aje :) Syukurlah...

Capt Wan sedang "fokus"
Paka Oil Refinery from 4000ft..cantik!!! Kt Town 1000ft..nie on the way nk land :)

Balik pada flying terus aku berdota ngan cik haziq...fuh...penat gak beb coz biasanya aku akan tido pagi sampai petang...

Selamat berbuka semua!!!

Sunday, August 22, 2010

Nani Kumar the slackers!!!!

Penalty Nani yg hampeh!

Hampeh laaa Man Utd nie...beginning was brilliant ! tapi bile dapat early goal mula la diorang main sambil lewa...

Man Utd nie ade record x bagus ngan Fulham nie so diorang skali lagi leka !! amik ko ...Dh laa dpt penalty..yg bagi Nani amik ape laa pasal...kan x masuk..

Nasib baik laa seri 2-2 at last..kalu kalah aku rase mati Nani Kumar nie kene tembak! hahahahhahaha!!!

Thursday, August 19, 2010

Pesawat Korea Utara terhempas

Berita di Petik dari Utusan Online....

Bangkai Pesawat yg dipercayai jet MIG-21

BEIJING 18 Ogos - Sebuah pesawat yang terhempas di utara China mungkin milik Korea Utara, menurut laporan media negara ini hari ini.

Seorang saksi berkata, pesawat yang terhempas di kebun epal itu mengorbankan juruterbangnya.

Laporan media Korea Selatan menyatakan ia dipercayai sebuah pesawat pejuang yang kehabisan minyak dan mungkin dikemudi pembelot negara komunis itu.

Sementara itu, agensi berita Xinhua melaporkan, nahas berlaku petang semalam di perkampungan Lagu di wilayah Liaoning, kira-kira 150 kilometer dari sempadan Korea Utara.

China kini berhubung dengan Korea Utara bagi membincangkan masalah itu, lapor akhbar itu.

Seorang lelaki yang tinggal di perkampungan Ersonggou, kira-kira lima kilometer dari kawasan nahas berkata, dia dan ramai lagi penduduk melihat pesawat itu terbang rendah sebelum terhempas di kebun epal berkenaan. - AP

Berbuka di Restoran Sri Aman

Ptg smalam selepas berdota ngan apiz ngan cik haziq kitorang seperti biasa laa mencari juadah utk berbuka kat bazaar ramadhan..kali nie try pegi kat bazaar Universiti Malaysia Terengganu (UMT)...

Budak2 yg membeli teramat laa ramai and mmg untung laa org yg berniaga kat sini...tapi dari segi pilihan tak berapa banyak mcm bazaar2 yg kat KL...kat sini diorang jual lauk coz diorang ske mkn nasi..but kat KL lebih kepada kuih-muih, roti john, and kebab ..

Aku plan nk masak aje..so aku mls laa nk membeli ape2...apiz ngan haziq just beli kuih aje coz x jumpe juadah yg sesuai..So, kitorang plan nk berbuka kat luar aje laa coz mase pun nk maghrib...

On the way balik ke umah, kitorang decide singgah kat Sri Budi..restoran nie dekat gak ngan airport..Pas amik order, aku sembang2 ngan Haziq..tak sampai 10 minit..semua bende yg order sampai..Wow! cepat gile..service mmg tip top...

Sebelum berbuka...

Fuh...sedapnye...cepat gile diorang masak!!!

Aku ngan Cik Haziq terliur tgk mknan :)

Aku order Bihun Tom Yam and Nescafe ais..rase ok and nescafe die mmg terbaik laa!! Mmg mengikut citarase aku yg particular gile bab nescafe nie..

Selepas Berbuka...

Apiz tgh snap gamba panorama yg bersambung2 :)

Tuesday, August 17, 2010

Glory2x Man Utd!!

Gigsy celebrate gol with Scholes...

Season baru 2010/11 utk Man Utd bermula dengan mantop skali!! The red devils membelasah new comers EPL iaitu NewCastle 3-0! Power babe...

Bukan stakat finishing best...tapi game play and possession pun hebat! Yg aku kagumnye Berbatov main gempak siout ..maybe nie laa hasil aku kutuk die sampah masyarakat mase season lepas...Tapi harap2 diorang nie maintain utk the next game!!!

Monday, August 16, 2010

Jetliner crashes on Colombian island; 1 killed

Petikan yg aku amik dari Yahoo! News...Basically die ckp skill pilot yg made miracle !! Happy Reading!
B737-800 yg berkecai on the runway.....
Nampak mcm xde yg survive... tapi sorang aje yg mati ...syukurlah :)

BOGOTA, Colombia – A Boeing 737 jetliner with 131 passengers aboard crashed on landing and broke into three pieces at a Colombian island in the Caribbean early Monday. The region's governor said it was a miracle that only one person died.

Colombian Air Force Col. David Barrero said officials were investigating reports the plane had been hit by lightning before crashing at 1:49 a.m. (3:49 a.m. EDT; 0649 GMT) while landing at San Andres Island, a resort island of 78,000 people about 120 miles (190 kilometers) east of the Nicaraguan coast.

San Andres Gov. Pedro Gallardo said 125 passengers and six crew members had been aboard, but the only person killed was Amar Fernandez de Barreto, 65. At least five people were reported injured.

"It was a miracle and we have to give thanks to God," the governor said.

Barrero, commander of the Caribbean Air Group, said by telephone from San Andres that "the skill of the pilot kept the plane from colliding with the airport."

Barrero said the 7,545-foot (2,300-meter) runway had been closed because parts of the plane were still scattered across it.

Bazaar Ramadhan Attack: Bazaar depan Siang Mlm Restoran, KT

Pelbagai juadah yg mantop di jual di sini
Utk kali nie punye terjah, aku try pegi kat area2 sports planet, KT..kat sini besar gile bazaar and mmg rambang mata laaa if ko nk beli makanan...

Org skit punye ramai...pastu offer2x pun menarik gile...bayangkan, $1 air dapat 5! Perrghh..tapi korang kene pegi mase waktu2 nk berbuka laa baru dpt harga offer nie ...

Spring Potato...trend baru di KT....

Khusuknye budak2 tgh tunggu :)

Mase jl2 tu aku singgah jap kat gerai yg jual chips..Name Kedai tu Spring Potatoes...unik sial aku tgk gerai nie..die panggil springs sebab bentuk potato tu cam spring! Pastu dia taruk perase cam pepper, cili and mayo..mantap gak laa aku rase...

ok laa, aku beli kuih aje coz mcm biasa nk masak...balik umah dulu utk berbuka ..yyyeeeaahhh!!!!!

Wednesday, August 11, 2010

Selamat Datang Ramadhan Al-Mubarak!!!

Syukurlah....kite dipanjangkan umur dan dipertemukan dengan Ramadhan Al-Mubarak tahun nie...yg lagi bestnye tahun nie aku dpt berpuasa 1st day kat umah coz aku balik cuti...cuti pun amik sendiri...hehheheee

As usual if berpuasa kat umah nie lauk utk berbuka and sahur comfirm superbnye!! Mane xnye mak aku masak n tambah plak ngan item2 yg dibeli kat pasar ramadhan tu yg buat banyak gile...

Mama tgh prepare juadah utk berbuka!! yummy!!!
Solat Tarawikh@ Masjid KLCC After solat..lepak2 with my lil bro..Ariff Ariff kehausan..cian die ..Henshin :)

Selain tu aku ngan adik aku Ariff sgt seronok coz kitorang ske smayang jemaah kat Masjid KLCC...2nd night Terawikh penuh gile beb kat sini...tapi penuh ngan pak arab laa...Harap2 penuh sampai ke akhir bulan nie...Insyallah...nanti aku update pasal bazaar ramadhan yg aku redah ...chow!!!

Monday, August 9, 2010

Kitty @ our house in T'ganu

New member at our house..
Tadda!!! Rumah kitorang suddenly ade tetamu baru... Aku terkejut gak bile terdengar bunyi kucing kat washing machine masa awal pagi aku bangun dari tido...

Ade 3 ekor... 2 color orange and satu hitam..very playful ! nk main aje keje diorang...yg hairann ye anak2 kucing nie tak takut ngan orang...Meaning that kucing2 nie pernah ade orang pelihara...

Cute gile anak2 kucing nie :) Si kecik syok tido...

Pantang aku bukak pintu dapur terus diorang nk masuk n main...mula2 tinggal 2 ekor...pastu sekor..yg color orange... Skang langsung xde ..tak tau laa mane semua pegi.....Penat aje aku beli friskies ...

Tapi harap2 laa diorang dtg balik pasni....

Saturday, August 7, 2010

Kedai Mkn yg kurang ajar!

Kedai yg telah terkene tulah!
Nie aku nk story morry skit...ade satu ari tu aku dtg ngan awek aku mase mula2 dtg T'ganu dalam akhir bulan 5 ...kitorang nk cari laa port utk mkn...pusing punye pusing ..aku decide utk mkn kat Dataran Syahbandar nye gerai mkn...

Cam biasa laa survey2 tgk ape yg menarik...aku pun terpandang laa satu gerai nie yg takde org..so aku ckp laa kat awek aku jom mkn kat situ laa takde org..so maybe cepat laa order sampai nanti...

Pakcik bebrbaju Melayu hijau tu laa yg aku maksudkan!

Kitorang duduk laa then aku tanye laa ape yg ade...conversation nye camni:

Aku: "Pakcik, kat kedai nie ape masakan panas yg ade? "

Pakcik sengal: " (Dengan nada malas nk layan...) Nasi goreng kampung, nasi goreng cina, dan pattaya..."

Aku: " Err...nasi goreng USA ade tak pakcik?"

Pakcik sengal: " Kan saya dh kata itu saje yg ade!!"

Aku: " (Dalam hati...eleh...org tua nie..aku tanye coz mane tau laa ko terlupa yg ko ade menu lain...ngok!..) Takpe laa pakcik..terima kasih aje laaa"

Pastu aku ajak awek aku blah and mkn kat kedai sebelah...aku siap sumpah seranah...mmg patut laa kedai mkn nie xde org ..servis cam sial! Sampai ke arini laa x ramai yg mkn kat situ walhal kedai sebelah2 nie penuh aje...

p/S: Mmg sahla kedai nie kene daulat aku!! yee!!!

Thursday, August 5, 2010

Lagu dakwah alaf baru

Mase facebooking smalam aku ade view page salah sorang member aku...die ade posting satu video clip from youtube pasal sorang artis nie...name die Maher Zain dr Awekening Records...

Lagu yg aku dh dengar was Chosen One...basically cite pasal Teladan dan cara hidup rasul kite Nabi Muhammad S.A.W...tapi apa yg menariknye rentak lagu tu ala2 RnB...so up to date...if skali dengar sure ko x perasan lagu ni lagu dakwah...

So, dengan cara ni aku rase lebih ramai lapisan masyarakat yg akan suke dengar lagu2 dakwah coz trendy and catchy ...tak main laa rentak2 padang pasir...tu dh agak ketinggalan...budak2 remaja pun malas nk dengar...

Utk artis2 Malaysia. aku cadangkan korang dengarlah lagu2 dr Maher Zain nie sure meletup nye laa..boleh buat duit n pada masa yg sama buat pahala :)

Sunday, August 1, 2010

IF 8: With Capt Harun

Crew change ...pas aku dh settle buat letdown, aku lepak kat belakang plak amik gambar!!

Pas balik dr KB aku berehat sehari sebelum ade sortie utk IF 8...kali nie aku ngan cik haziq fly dgn Capt Harun....Aku naik dulu pastu running change on air...

Best gak arr sortie kali nie coz basically buat bende yg sama...VOR Y approach Rwy 04..mase nk take off tu Tower clear kan kitorang utk ke East of KT town , 3500ft..

Sebaik saje airborne and buat departure call, Capt Harun suruh aku pakai hood ...dh kat KT town and maintaining 3500ft...tower bagi clearance utk tracking inbound VKR...since that was direct approach outbound plus 4 minute aje... Capt Harun ade gak laa assists mase tgh buat holding pattern and byk gak tips aku dpt...

Stadium T'ganu yg hancur ...huhuhuhuhu...Mase nie Parallel entry Rwy 04

Lepas complete procedure turn kitorang descend until minima ( 0.6 DME @ 500 ft) , go around and terus ke Batu Rakit utk skit exercise IF..

Dlm 15 minit, kitorang change crew meaning Haziq plak yg bawak.... Then haziq plak buat letdown cam aku buat but kali nie Parallel entry ...

Giliran haziq fly utk IF

Mmg enjoy laa aku buat exercise kali nie ..yyyyeeeahhhh!!!!