mangga add

Wednesday, June 30, 2010

Flying Car @ Transition

Gempak gile Transition nie...
Avgas?? Good bye..hello autogas!!
Dream high...fly high...
Arini aku sungguh teruja coz mase surf kat Internet ade terbaca pasal flying car , namenye Transition boleh terbang mcm light aircraft biasa! Gempak beb!

Sebelum byk dh aku dgr n nampak projek2 pasal flying car nie, but semuanya konsep...meaning still dlm research and belum bley jual lagi..

Tapi Transition nie siap dh ade 70 org order! Harga x mahal beb ..hanya $195,000 USD! hahahah itu bersamaan ngan rm600,000 duit kite...Nape aku ckp x mahal? Sbbnye nie baru small scale production..bile dh mass pro nanti sure harga die turun bawah $100K ...pastu bile ade ramai competitor plak...sure masing2 nk buat harga yg murah tapi selamat n gempak!

Transition ni bley jadi cam kete biasa coz sayap die bley lipat...minyak pun gune high octane auto gas...maksudnya minyak cam V-power! full tank 20 gallon...range plak dlm 400 nm = 780 km! ko bely fly Kedah - JB ulang -alik...fuhh!!! terbaik!!!

Dari segi safety plak siap ade full parachute utk whole aircraft! kirenye if ade emergency kalu ade highway panjang2 ko land aje situ..or if ade tanah lapang ..bukak aje parachute...abis cite...

So, if ko nk tau lebih lanjut korang bley surf website nie...http://www.terrafugia.com/index.html
Nie full specification kete/kapal terbang Transition nie...
Performance
Cruise: 100 kts (115 mph) Rotate: 70 kts (80 mph) Stall: 45 kts (51 mph) Range: 400nm (460 mi) Takeoff over 50' obstacle: 1700' Fuel burn: 5 gph Fuel tank: 20 gallons Useful Load: 430 lbs On road: 30 mpg, highway speeds Light Sport Aircraft (LSA)

Convenience Front wheel drive on the ground Automotive-style entry and exit Two place, side by side Automated electromechanical folding wing No trailer or hangar needed Cargo area holds skis, fishing poles or golf clubs

Safety Drive in case of inclement weather Proven 100 hp Rotax 912S engine Full vehicle parachute available Modern glass avionics Automotive crash safety features

Dimensions
Folded: 6’ 9” tall 80” wide 18’ 9” long Airplane: 6’ 3” tall 19’ 2” long Wingspan: 27’ 6” Cockpit: 51” at the shoulder

Tuesday, June 29, 2010

Faez dan Tembikai

Batch 21 and 22 @ gerai air buah gelas besar

Ni ade satu story yg best aku nk cite kat korang...Arini aku still x fly lagi coz hours aircraft piper tu dh abis n nk kene tukar...so mase aku kebelakangan ni dihabiskan dengan tgk world cup, layan movies n baca buku...hehehe

Mlm semalam kitorang ade main futsal lawan budak HMA kat Tok Jembal Futsal...mase tu budak2 batch 22 pun main ngan kitorang...ramai skit n kalu penat senang HMA kat 15 org! gile ko!!Mmg pancit laaa....

Game start pukul 8.00 pm sampai pkul 9.00 pm...plan nk main 2 jam asalnye but court dh fully booked utk tournament so lepak minum laa after that...
Besar gile babi jus nie..nk same muke Faez!!

Aku ngan budak2 ni lepak plak kat gerai gelas air besar ..tmpt nie dekat2 ngan umah kitorang....Mase sampai2 tu aku tak tau laa spe dok cabar Faez utk minum air jus dlm balang dlm mase 30 minit...if die dapat abiskan kitorang akan bayar utk die if x die kene bayar sendiri...mahal beb sebalang tu...rm 35!!!

Faez memulakan cabaran...semangat pada permulaan...

After 20 minit...Faez dh mabuk jus tembikai....

Mase balang tu sampai aku pun terkejut beruk! bapak besar betul bende alah nie...1st 10 minit steady aje Faez minum...lepas tu aku tgk die cam dh pening aje! hahahhaha...mabuk air buah laa tu...so keputusannya Faez kalah n kene bayar laa semua air tu....yg lebihnya ape lagi...aku sembat laaaa!!!

Sunday, June 27, 2010

Azam dtg ke KT

Aku n azam di Seberang Takir...

Yeah...akhirnya ko sampai gak azam ke umah aku di KT nie...We have great time lepaking together !

Start from Epong open table kat Hot2 ..pastu tgk Brazil vs Portugal kat Dataran Syahbandar and the next day nye layan keropok lekor kat tepi runway...

Apiz, aku, n azam kat gerai2 mkn sekitar Dataran....

Azam n me at Dataran Syahbandar mase Brazil vs Portugal....

Lain kali ko kene bawak kaum2 kite kat KB tu azam...baru meriah skit!! Ok laaa insyallah ade mase nanti aku plak ke KB ye!!

Friday, June 25, 2010

Ape nk jadi budak2 SBP nie..ko nk jadi org ke nk jd pembunuh???

Aku terkejut beruk beb coz mase bukak Utusan online, nampak plak cite yg ade budak MTD@ RMC kene punished sampai mati...alasan mangsa mati sbb kene bumping...ah penipu besar laa!!!

Sure budak nie kene tabur@ belasah beramai2..org bumping x mati laaa...So kepada budak2 lain yg terlibat dlm kes nie mampus laaa korang...x senang laa idup ko....Balasan mati is mati!!!

Berita nie aku amik dari Utusan online....

Maut selepas diarah tekan tubi

KUALA LUMPUR 24 Jun – Seorang pelajar tingkatan empat Maktab Tentera Diraja (MTD) Sungai Besi di sini, mati setelah tidak sedarkan diri selepas dikenakan hukuman tekan tubi dan ditendang oleh rakannya di dalam sebuah bilik di sekolah itu, awal pagi ini.

Pelajar malang tersebut, Mohammad Naim Mustaqim Mohamad Sobri, 16, sempat diberikan rawatan kecemasan di Pusat Perubatan Angkatan Tentera (PPAT) Kem Sungai Besi namun disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan kira-kira pukul 1.20 pagi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, seorang anggota tentera yang bertugas di MTD menerima maklumat bahawa pelajar terbabit pengsan di biliknya pada pukul 12.15 tengah malam tadi.

Beliau berkata, mangsa kemudian dikejarkan ke PPAT dan diberikan rawatan kecemasan selama 50 minit sebelum disahkan meninggal dunia.

Katanya, siasatan awal mendapati, mangsa sebelum tidak sedarkan diri iaitu pada pukul 10.45 malam tadi telah dikenakan hukuman tekan tubi.

“Semasa sedang melakukan tekan tubi itu, seorang pelajar MTD telah menendang perutnya sekali menyebabkan mangsa yang cuba berdiri dan berjalan menjadi tidak stabil.

“Pelajar itu kemudian terjatuh dan kepalanya terhentak ke lantai sebelum tidak sedarkan diri,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, mayat mangsa dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) untuk bedah siasat.

Chin Wah berkata, pihaknya masih menunggu laporan bedah siasat untuk mengenal pasti punca kematian mangsa.

Katanya, kematian pelajar terbabit kini disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Sementara itu, Seksyen Perhubungan Media, Unit Komunikasi Korporat Kementerian Pertahanan dalam kenyataan di sini hari ini memberitahu, kejadian itu telah dilaporkan di Balai Polis Sungai Besi pada pukul 2 pagi ini.

Menurutnya, satu Lembaga Siasatan turut ditubuhkan oleh MTD untuk mengenal pasti punca dan motif kejadian ini.

Sementara itu di Baling, mangsa, Mohammad Naim Mustaqim pernah menghubungi keluarganya tiga hari lalu untuk memohon maaf sebelum dia meninggal dunia awal pagi ini.

Bapa saudaranya, Mohd. Zaidi Mohd. Sofian, 28, berkata kali terakhir Allahyarham menelefon bapanya, Mohamad Sobri Mohd. Sofian tiga hari lalu sejak dia memasuki maktab tersebut awal Februari ini.

Jenazah Mohammad Naim Mustaqim selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam Kampung Baru, Siong di sini malam ini.

Thursday, June 24, 2010

Conversion 4 and 5

Posing after safely land the aircraft!! yahooo!!!

Alhamdulillah ...after settle conversion 4 ngan Capt Wan, die bagi aku go solo which is conversion 5...aircraft yg aku bwk arini is 9M-NRR...she was very good on that time..smooth as an angel although wind quite strong + gusty...

Aircraft nie laa aku terbang solo for the 1st time utk Piper 28
So, mase aku fly solo aku sempat buat 4 circuit...all normal landing coz aku nk dpt touch dulu..afterward baru nk try pattern2 yg lain...

Mlm nye plak aku buat laa skit open table kat Hot2 restaurant...mkn nasi goreng kambing! perrghhhh terangkat babe! Jarang ko nk jumpe nasi goreng kambing nie kat tempat lain...pastu teh tarik die pun terbaik!!!

Buih2 yg mantop!!!
Tgk la mcm mane kitorang belasah mkn...

Epong kontrol kentut...hahahhahha

Esok insyallah Epong plak solo..all the best bro!!!

Forza Italia!!! Big teams out !!!

The Italian Job failed to deliver....
Good job host!!
Smalam aku dok layan tgl Italy lawan ngan Slovakia ngan Apiz kat umah...game best beb sbb mase aku bukak Astro tu...Italy dh ketinggalan 1-0! Yess!! aku suke tgk big upset sbb nie akan jadikan World Cup 2010 nie lagi menarik...

One more team yg terkeluar was France...dh laa mcm2 masalah ngan Manager n player..hah...padan muke korang...ape yg penting Argentina will be the champion!!!

Tuesday, June 22, 2010

1st time to Terengganu with AK

At LLCT...my flight way delay to T'ganu due to Technical Problem...
This was the 1st time aku naik Airasia ke Kuala Terengganu...best gak rase die coz sebelum nie asyik naik utk ke KB aje...

Flight aku smalam sepatutnya pukul 8.05 pm but delay 20 minit coz ade technical problem, Seat aku sepatutnya 19A meaning aku akan dok dekat ngan tingkap..so best laa view aku nanti...Mase nk amik seat ade pompuan cina tua dok kat tempat aku...aduh..potong laaa aunty nie...Mule2 aku biar aje die duduk situ but seat yg aku tgh duduk tu ade org nk duduk..So ape lagi..blah laa makcik hehehhehehe....at last tmpt duduk tepi tingkap tu aku yg punye!!! yeahhh!!!

Lots of AK :) seen during taxi ...

... No flight aku AK 5388...semua ok except mase on the way tu ade sikit turbulence ...alhamdulilah xde laa teruk sgt sampai ko rase cuak... dlm pkul 9.20 gitu sampai kat Airport KT rwy 04..hehhehehe..aku dh penah land gune rwy nie,,,yeah!!!!

Alhamdulillah...arrived at Sultan Mahmud I'nt Airport safely..lyn bola after this!!

Monday, June 21, 2010

Toy Story 3: Recommended utk tgk!!

Toy Story promo...

Last Saturday aku layan Toy Story 3 ngan adik2 n awek aku kat TGV Wangsa Walk...Hall x penuh sgt but aku cukup ske ngan ambient kat sini coz x sibuk...

Show start pukul 9.20 pm... dlm pukul 9.15pm aku ade kat dlm khall ....before that aku just nk bgtau yang aku mmg suke n follow cite toy story nie start dari no 1 sampai lah 3 nie...Mmg kelakar abis laa beb...worth of ur money...90 minit showtime mmg x rase laaa coz best n funny :) yg x bestnye maybe this is the last sequel utk Toy Story nie :(

Rating: 9/10!!!

Wednesday, June 16, 2010

First fligth with Piper 28-161 Cherokee (Conversion 1)

My 1st conversion in 9M-NRP
Smalam was one of my great moment in life...dpt fly kat tempat yg environment die best and conducive...tambahan plak dpt fly Piper 28 yg agak berlainan ngan aircraft yg aku pernah terbang sebelum nie which is Eagle 150 B....

Sortie aku start pkul 10.00 am ngan Capt Harun (APAC 10), in 9M-NRP...sebelum ni pun aku pernah fly ngan Capt Harun mase buat exercise S&L 1 time PPL dulu...Utk conversion 1 nie biasanye nk bagi feel of the aircraft and familiar with the training area....

Bile aku masuk cockpit Piper 28 nie...terasa besar semacam, banding ngan Eagle kecik aje...kat T'ganu nie rwy panjang gile and x sibuk..so bley optimum kan exercise n kurang waktu utk holding...

Aku t/o gune Rwy 04 to Batu Rakit and Merang training area...kat training area byk gak exercise dpt buat cam Medium Turn, Steep Turn, Clean Stall, PFL training area, and PFL overhead...syok sgt sampai tak terasa pun sejam tu...If flying kat KB mesti tunggu bile la nk perabih sejam nie...

Walau apa2 pun byk lagi nk kene improved and kene lebih gempak n accurate dari time PPL...insyallah i will try my best :)

After safely landed at 11.00 am

Piper 28 control column...mcm Boeing beb!!!

Instrument dlm cockpit Piper

CPL stage has started...yeah!!!!

Sunday, June 13, 2010

Demam world cup 2010 at T'ganu

Since aku baru je sampai kat T'ganu nie..byk brg2 yg x complete lagi...dh laa umah xde Astro..bukannya Astro xde but card je yg xde...tu yg membuatkan aku sangap..

Pas aku masak utk dinner aku ajak la Epong cari port tgk bola..lagi pun Epong x mkn lagi...so bley laa aku teman die mkn...

Kagum aku tgk teh 'o' yg ko kene bancuh sendiri...

Puas beb aku meronda seberang takir ni dengan berjalan kaki...kedai2 mkn byk tapi bukak drama kat TV1!! Ape cer??? skang nie world cup laa macha!!! So, kene layan laa world cup tu...adus...Mahfuz ade transport but mase aku kejutkan die tadi..die tgh pening2 lalat lagi....

Time ni baru sampai kat area fun fair...

Kolam yg xde ikan...sampah aje ade laaa

So, aku teman Epong mkn dulu then mase tgh mkn tu baru Mahfuz n Kimi dtg mkn...lepas tu nk tgk gak world cup kitorang terus cergas ke KT town...

Epong berposing depan uptown..

Budak2 nie ckp nk pegi fun fair dulu...wei dh nk pkul 12 mlm nie ape jadah fun fair aku pikir...Tmpt tu kat Dataran Syahbandar... sampai2 aje fun fair dh tutup..melepas laa nk merase "Eye of Malaysia" versi T'ganu...tapi yg aku kagumnye kat sini ade Uptown yg besar gile!!!

Pastu yg lebih menariknye ade TV skrin besar mcm score board kat stadium ...Wow!! layan beb coz die pasang bola...siap ade meja n kerusi lagi....Bende2 nie disponsor by MBKT....terima kasih MBKT!!!

Skrin besar yg mcm kat stadium...cerah gile babe!!!

Nk tido kat sini pun layan gak tau...sejuk plak tu!

Game mlm tu German vs Australia...start pkul 2.30 am aku pun dh mcm x larat nk stay up...tgk bola pun mcm bola dh tgk aku...hehheheheh....sempat tgk 2 bijik gol aje pastu balik coz semua cam x larat aje...maybe aku je kot yg x larat ...hehehheheh...

Sampai umah kat 4 am...terus tido..syok2 coz flying start lagi..

New life at Terengganu

Ceh...bergambar depan Ridel mcm dh grad aje....
Dh berhari2 gak aku x update blog nie...sori laa kekawan...bukannya ape..but sibuk kemas2 nk pindah ke Terengganu...utk info korang, utk CPL stage nie aku choose aircraft Piper-28...so after PPL test, batch aku diberi pilihan utk proceed ngan Diamond or Piper...Memandangkan Piper kat T'ganu tu yg membuatkan aku nk fly kat sini...lagi life kat sini org cakap sempoi+flying pun laju gile ...

Aku dtg sini ari jumaat ngan awek aku...penuh gile kete kancil ngan barang2 aku..mcm nk bukak kedai pun ade!!! Alhamdulillah..sepanjang perjalanan kat sini semua ok...cuaca agak panas sikit but trafik x sibuk...

Dlm pkul 1.30pm aku tiba kat Penarik..so berenti smayang kat sini jap ler...tandas die gile bersih...aku respect gile :) kat KB ..harapan laa!!! Pas smayang aku terus proceed ke KT and before nk sampai area airport (Seberang takir) nie..aku singgah jap kat Pantai Teluk Ketapang utk merase Sotong Celup Tepung...harga sepinggan utk 2 org mkn RM 6..mahal gak laa but belasah aje laaa mkn ...1st time kot..nk merase laa

Smayang Jumaat kat Masjid Penarik...cantik!!

Rumah yg aku duduk nie actually is a Guest house..name die Daisy Inn...rumah nie ade 4 bilik..semua ade aircond..yeah!!! Aku dok bilik bawah ngan Epong...so far aku suke laaa life kat sini...walaupun belum start flying, aku dh boleh rase best die...insyallah...

Tapi yg kurang sikit kat sini Internet ngan Astro xde lagi...so nk online n tgk world cup tu payah sikit...nie pun dpt update blog sbb gune kimi nye Maxis Broadband...kalu x terputus laaa aku dari dunia internet..huhuhuhuhu

Bilik aku n epong

Katil aku yg kemas lagi teratur..

Katil epong yg berselerak :)

Mlm nie aku plan nk layan bola...kene kejut Fuzz coz die je ade kete...ok laa this all for now...esok luse aku update lagi...

At Mydin Mall..KT

Rumah cadet2 KISTA...betul2 depan terminal

Pantai Batu Burok

Monday, June 7, 2010

Nestle Coffee Mate Moment-Nota Cinta

Hhuhhuhuhuhuhu...terharu siot short movie nie...korang wajib kene tgk......pengorbanan seorang isteri kepada suami....

Sinopsis: Part 1

Dalam part 1 nie, ade 2 watak utama...Seri dan satu laki ni..aku sure name die...mase baru nk kenal Seri nie..mamat ni punye la bersungguh nk tackle minah nie...Mase tu diorang tgh buat road show...biasalah at beginning Seri nie jual mahal...tapi last2 cair gak ngan mamat nie sbb laki nie buat kopi campur coffee mate..How pathetic!!

hahahahhahah

Pastu dh kawin..kemesraan diorang x mcm dulu lepas husband Seri ni dinaikkan pangkat kat tempat kerja die..arkitek kot...

Nota Cinta Part 1

Sinopsis: Part 2

After marriage, Seri nie gile berusaha laa utk hangatkan kembali cinta diorang..buat candle light dinner, tunjuk balik gambar2 mase diorang bercintan dulu...buat semuanya xde respon dari husband die... Last2, die fed up coz ade sekali tu Seri mintak beli coffee mate but laki die terlupe ..ape lagi marah laaa pompuan nie...

Nota Cinta: Part 2

Sunday, June 6, 2010

Johan jadi Ustaz Fazilah Kamsah

Korang penah tgk tak dlm youtube Johan ajuk Fazilah Kamsah, Chef Wan ngan Eric Leong...gile manjadi beb!

Aku walaupun dh banyak kali tgk tak pernah boring..asyik gelak cam org sawan aje...nie aku postkan video nie..tgk tau jgn tak tgk!! Hahahhahahhahhahhaha

Friday, June 4, 2010

Boleh tolong beli Boot bola utk saya???

Aku saje je amik gambar ngan boot Mercurial Nike baru..ni kat AL-Ikhsan KB...hehheehhe...mane tau ade rezeki dpt aku sebijik kasut nie...

Harga korang rase bape? hehhehehe 1st time aku tgk terkejut beruk beb! Mak ai..ade jugak ke harga kasut camni...rase cam boleh buat down payment kete aje...utk Mercurial yg aku tgk tu harga die x mahal..cume RM999.... kurang singgit aje utk jadi seribu...kire murah laa kan? hahahhaha

Fuh...berat aje pegang Mercurial nie...

Time ni jugak laa awek aku berkenan dgn satu kasut futsal nike color putih...design die cun n aku pun suke gak tgk awek aku pakai... harga RM79 after discount...aku ckp harga die ok but suruh awek aku try pakai ..best ke x... bile die pakai n ckp best...aku suruh beli aje laa n this is the 1st nike shoes yg die ade...ok la tu :)

Nike shoes yg cun..same cam tuan die...ye ke?hehehhehe