mangga add

Tuesday, August 28, 2012

Pesawat ditemui hancur, semua empat penumpangnya terkorban

JAKARTA 27 Ogos - Pesawat jenis PA31 Piper Navajo Chieftain yang hilang sejak Jumaat akhirnya ditemui dalam keadaan hancur dan terbakar pada lewat petang Ahad di lereng Bukit Mayang, Daerah Kutai Timur, Kalimantan Timur.

Kesemua empat penumpang, termasuk juruterbangnya, maut dengan keadaan mayat juga hancur dan terbakar, kata Timbalan Ketua Polis Daerah Kalimantan Timur, Brig Jen Rusli Nasution kepada wartawan, Ahad malam.

Menurut Rusli, bangkai pesawat itu pertama kali dikesan oleh tiga anggota komando polis dan seorang anggota Badan SAR Nasional (Basarnas) pada lewat petang Ahad, di lereng Bukit Mayang yang bercerun 80 darjah, pada ketinggian 1,300 kaki di atas paras laut.

Pesawat milik syarikat PT Intan Perkasa yang disewa oleh Elliot Geophysics itu, sedang melakukan kerja ukur pemetaan di sebuah kawasan lombong arang batu di kawasan Bontang pada pagi Jumaat apabila kemudian dilaporkan hilang pada pukul 2 petang.

Dipandu oleh juruterbang Kapten Marshal Basir, pesawat itu membawa tiga penumpang iaitu Pengurus Besar Elliot Geophysics International, Peter John Elliott, juru ukur Jandri Hendrizal dan wakil dari Kementerian Pertahanan Indonesia, Kapten Suyoto.

No comments: