mangga add

Thursday, October 4, 2012

Juruterbang AS ceroboh Indonesia ditahanJAKARTA 2 Okt. - Dua jet pejuang Sukhoi Tentera Nasional Indonesia-Angkatan Udara (TNI-AU) memaksa sebuah pesawat awam Amerika Syarikat (AS) mendarat di Pangkalan Udara Balikpapan, Kalimantan Timur, kelmarin.
Pesawat jenis Cessna 208 itu yang dikemudi juruterbang Michael A Boyd telah menceroboh ruang udara Indonesia.
Panglima TNI, Laksamana Agus Suhartono berkata, pesawat itu memasuki ruang udara negara ini tanpa mendapat kebenaran.
"Pesawat itu telah menceroboh ruang udara Indonesia dan adalah menjadi tanggungjawab TNI untuk mengusirnya," katanya pada mesyuarat dengan Dewan Perwakilan Rakyat (DPR), semalam.
Menurut Agus, TNI-AU telah meminta pesawat dengan nombor pendaftaran N354RM itu mendarat di Makassar, Sulawesi tetapi tidak diendahkannya, menyebabkan mereka menghantar dua jet pejuang Sukhoi untuk memaksanya mendarat di Sepinggan, Balikpapan.
"Pemeriksaan yang dibuat mendapati pesawat itu terbang dari AS dan menuju ke Singapura dan tidak memiliki sebarang kebenaran untuk menggunakan ruang udara Indonesia.
"Pesawat itu dan juruterbangnya buat sementara waktu ditahan dan Boyd mendakwa dia memasuki ruang udara Indonesia kerana masalah cuaca," jelasnya. - AGENSINo comments: